Nicolas Sarkozy este primul şef de stat străin care efectuează o vizită în Japonia, după cutremurul din 11 martie din această ţară, seism în urma căruia s-au produs un tsunami şi un grav accident nuclear. Vizita de joi, 31 martie a preşedintelui francez este scurtă, de numai cinci ore, dar are o puternică încărcătură simbolică.
Nicolas Sarkozy şi-a dorit să vină chiar şi mai repede la Tokyo, pentru a exprima solidaritatea Franţei în urma necazurilor cu care sunt confruntaţi japonezii. El a propus iniţial data de 21 martie, dar autorităţile de la Tokyo l-au refuzat politicos, pretextând că nu erau capabile să organizeze cum se cuvine o astfel de vizită.
În realitate, ele aveau alte urgenţe, legate în special de catastrofa nucleară de la Fukushima şi nu se puteau mobiliza pentru gesturi simbolice. Până la urmă, data aleasă a fost cea de 31 martie, mult mai comod şi pentru Nicolas Sarkozy, întrucât oricum era programat pe 30 martie un seminar G20 în China.
Nicolas Sarkozy se duce deci la Tokyo atât în calitate de şef al statului francez, cât şi de preşedinte în exerciţiu al G20. Premierul japonez, Naoto Kan, din ce în ce mai criticat pentru modul în care a gestionat situaţia de la Fukushima are acum ocazia să-şi redreseze puţin imaginea, primindu-l pe Nicolas Sarkozy. Şi acesta din urmă, însă, încearcă să se reconcilieze cu Japonia, ţară pe care, la drept vorbind, a cam evitat-o. De când a devenit preşedinte, Nicolas Sarkozy nu a efectuat nici o vizită bilateralà în Japonia, cu excepţia unei scurte deplasări în 2008 la Hokkaido, pentru o reuniune G8.
Trebuie spus că predecesorul său, Jacques Chirac era atât de pasionat de cultura şi de tradiţiile japoneze, încât aproape instinctiv Nicolas Sarkozy s-a ţinut departe de arhipelagul nipon. A venit, însă, iată, momentul relansării relaţiilor franco-japoneze, într-un context când autorităţile de