Dacă ai dificultăţi la plata împrumutului pentru locuinţă, încearcă să negociezi din timp cu banca reducerea ratei. Cu cât acţionezi mai devreme, cu atât ai şansa să obţii condiţii mai bune. Sursa: SHUTTERSTOCK
Renegocierea dobânzii, restructurarea creditului şi, în caz de extremă urgenţă, valorificarea amiabilă sunt soluţiile pe care le are la dispoziţie un client pentru a scăpa de o rată împovărătoare la creditul pentru casă, care reprezintă pentru mulţi o parte importantă din venit. Renegocierea dobânzilor a devenit o practică obişnuită în relaţia clienţilor cu băncile după apariţia Ordonanţei 50, anul trecut.
Unii creditori sunt dispuşi să mai scadă din preţ pentru a păstra clienţii buni, dar şi pentru a preîntâmpina apariţia creditelor neperformante. Dar nu în orice condiţii. Instituţiile pot cere clientului să aducă garanţii în plus sau un codebitor, aşa încât riscul pe care şi-l asumă cu acest împrumut să scadă, şi, odată cu acesta, costul creditului.
"Nu există însă soluţii standard, ci acestea diferă de la caz la caz", a spus Oana Petrescu, vicepreşedinte al diviziei retail în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR). "Reducerea costurilor poate apărea la cererea clientului, dar şi preventiv, atunci când avem deja un semnal de alarmă în legătură cu creditul unui anumit debitor", susţine Lucian Cojocaru, vicepreşedintele Volksbank România.
În fine, dacă banca la care aveţi creditul nu doreşte să diminueze costul, puteţi încerca să obţineţi o dobândă mai mică prin refinanţarea la o altă bancă. Dacă nu reuşiţi pe niciuna din căi o scădere a costului creditului şi, implicit, a ratei, aveţi la îndemână soluţia restructurării. Banca vă poate acorda o amânare a plăţii ratelor sau poate scădea rata, prelungind perioada de rambursare a creditului (rescadenţare).
De exemplu, anul trecut, BCR a lansat o procedură d