Ultimul bastion al performanţei la nivel de sporturi de echipă din România este pe cale să-şi dea duhul. Situaţia de criză de la Oltchim ar putea avea consecinţe negative şi asupra echipei naţionalei feminine de handbal care va participa în iarnă la CM din Brazilia.
Rezultatele răsunătoare la nivel de club în sporturile de echipă au venit greu în România după 1989. Exemplele sunt rare şi se pot număra pe degetele de la mâini. Aproape de fiecare dată, finanţările au venit din partea unor giganţi ai economiei de tranziţie, iar în momentul în care aceştia şi-au retras sprijinul, echipele s-au prăbuşit.
Ultimul caz este şi cel mai dramatic. Finalista Ligii Campionilor la handbal feminin şi cea mai titrată echipă din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea, este la un pas de colaps. Retragerea finanţatorului Constantin Roibu, cel care aducea, prin intermediul combinatului Oltchim, aproximativ 80 la sută din bugetul clubului, pare a fi lovitura de graţie. „Îmi pare rău! E o despărţire grea. Eu am creat această echipă, eu am adunat jucătoarele, dar nu se mai poate ca unul să dea bani, iar ceilalţi să facă ce vor ei", a declarat Roibu pentru „Adevărul". „L-am anunţat pe domnul Gavrilescu de intenţiile mele încă de săptămâna trecută şi l-am rugat să convoace jucătoarele pentru a le explica situaţia. Dânsul a binevoit să-şi anunţe demisia", a mai spus finanţatorul de la Oltchim.
Gavrilescu speră în revenirea lui Roibu
După ce şi-a anunţat plecarea de la conducerea clubului după 33 de ani, motivând viaţa privată, preşedintele Ioan Gavrilescu este convins că cel care finanţa echipa va reveni asupra deciziei. „Eu cred că este doar un avertisment şi sunt convins că domnul Roibu îşi va revizui părerea. Are toate motivele să fie supărat pe noi, pe management şi pe jucătoare, pentru că eforturile sale trebuiau să primească o altă răsplată", a declarat Gavrilescu.