După 40 de ani de când nu a mai fost renovat în interior, după un incendiu şi trei cutremure, Teatrul Naţional din Bucureşti intră în renovare. Schimbarea la faţă a instituţiei va dura 28 de luni dar, la final, teatrul va avea cinci săli de spectacol, un amfiteatru în aer liber situat pe acoperişul clădirii, galerii de artă, cafenele şi magazine de antichităţi. Mai mult, foaierul va fi deschis zilnic publicului, de la 10.30 la 23.00. Într-un interviu pentru gândul, directorul instituţiei, Ion Caramitru, şi arhitectul Romeo Belea explică cum va arăta noul teatru şi în ce va consta schimbarea. Deocamdată au fost montate schelele şi lucrările de reabilitare au început.
Sala Studio, singura din lume care se modifică în 20 de minute în sală tip italian sau elisabetan, va reveni în folosinţa TNB. Schimbări vor fi şi la exteriorul clădirii. Parcarea de acum se va transforma în loc de promenadă. Un parc verde cu alei, bănci, poate şi o fântână, afirmă arhitectul Belea. "Acolo unde faci un spaţiu foarte bine gândit şi îl şi întreţii, lumea se poartă extrem de civilizat. Spaţiul impune respect", mai spune acesta.
Sala Studio, singura sală din lume care se modifică în 20 de minute în sală tip italian sau elisabetan, va reveni în folosinţa teatrului. Mecanismele de modificare ale sălii nu au fost utilizate cât timp aceasta a fost folosită de către operetă, din 1986. În locul parcării de la fostul sediu al Operetei, care s-a mutat acum la Sala Omnia, va fi un parc pietonal cu alei şi bănci, care se va extinde pe tot spaţiul verde care se află în faţa teatrului. "În faţă sper să revină la ceea ce a fost până prin 1980, era un loc public plin de studenţi, cu bănci multe. Poate să iasă mult mai bine decât a fost. Acolo unde faci un spaţiu foarte bine gândit şi îl şi întreţii, lumea se poartă extrem de civilizat. Spaţiul impune respe