Oamenii de afaceri sunt sceptici în privinţa atractivităţii Republicii Moldova pentru capitalul străin, în condiţiile în care populaţia aptă de muncă pleacă masiv peste hotare. Chişinău speră că interesul pentru statul nostru va creşte după ce vor fi duse la bun sfârşit reformele economice.
Ţara noastră nu este o destinaţie preferată a investitorilor străini, a fost una dintre concluziile Forumului Republica Moldova-Uniunea Europeană, care se desfăşoară în aceste zile la Chişinău.
În opinia mai multor reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţară şi de peste hotare, de vină este piaţa mică, instabilitatea politică şi exodul masiv al moldovenilor. „Cine va risca să facă investiţii într-o ţară de unde fug cetăţenii?", s-a întrebat Jean-Francois Myard, preşedintele Mobiasbancă - Groupe Societe Generale. Bancherul a mai afirmat că unul dintre obiectivele primordiale ale Guvernului trebuie să fie stoparea procesului de migraţie, care duce la pierderea forţei de muncă.
OLIGARHII BLOCHEAZĂ VENIREA INVESTITORILOR
În acelaşi timp, Jean-Francois Myard a spus că factorul uman constituie şi unul din atuurile pentru Republica Moldova în lupta pentru atragerea investitorilor. „Faptul că aici se vorbesc mai multe limbi şi sunteţi la interferenţa mai multor culturi constituie un avantaj pe care ar trebui să-l exploataţi", a menţionat bancherul. Stefano Mercuri, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Italieni din Moldova, a spus că, practic, nimeni nu se ocupă de promovarea Moldovei peste hotare. „De imaginea ţării ca destinaţie pentru investitori nu ar trebui să se ocupe ambasadorii, ci o structură specializată care să aibă şi oficii peste hotare", a declarat Stefano Mercuri. Acesta a adus critici dure şi autorităţilor. „Ni se sugerează că ţara dumneavoastră ar avea nevoie de banii noştri, dar cu condiţia ca altcineva să se ocupe de administrarea lor. Ma