Belgia, o ţară europeană divizată de tensiunile politice şi a cărei datorie publică este aproape la fel de mare cât producţia anuală, este în mijlocul unei crize politice acute, precum cea prin care trece Irakul, în contextul în care oamenii politici nu au reuşit încă să formeze un Guvern. Cu toate acestea, autobuzele circulă la timp, gunoiul este colectat de două ori pe săptămână, iar exporturile de medicamente, de oţel, ciocolată şi bere nu au fost întrerupte, scrie Reuters.
Guvernarea nu a fost niciodată uşoară. Însă, în ultima perioadă, a fost ceva aproape imposibil. Conducătorii din Africa, după o perioadă foarte lungă de stabilitate, se confruntă cu revolte populare. Cele două mari partide din Statele Unite au devenit victime ale mişcării populiste Tea Party. În Europa, Guvernele din Marea Britanie şi Irlanda au căzut în urma crizei financiare, iar săptămâna trecută Guvernul portughez s-a prăbuşit.
Între timp, în Belgia, unde partidele flamande şi francofone nu pot ajunge la un acord asupra competenţelor care ar trebui să fie transferate de la centru către regiuni, lipsa de guvernare este greu de comentat. După mai bine de 9 luni de la alegerile din iunie 2010, oamenii vorbesc în cafenele şi baruri doar ocazional despre situaţia politică dificilă a ţării. "Nu mai urmărim deloc ceea ce se întâmplă", a spus un barman din oraşul flamand Mechelen, ridicând din umeri. "Este o criză fără audienţă", este de părere un profesor de politică de la Universitatea din Gent, Carl Devos. "Este un pic absurd", a continuat el. Într-o lume a revoltelor, faptul că una dintre cele mai vechi democraţii a rezistat fără a fi susţinută de o conducere politică este remarcabil, chiar dacă cetăţenii ţării nu văd acest lucru.
Pot funcţiona mai bine ţările fără Guvern?
Belgia a reuşit să gestioneze întregul mandat de şase luni al preşedinţiei Uniunii E