La o primă vedere, producătorul de porţelan Apulum din Alba Iulia, compania Cesiro din Sighişoara, care produce faianţă de menaj (ceramică), sau producătorul de mobilier Ecolor au puţine lucruri în comun. Liantul dintre ele este însă cel mai puternic retailer de mobilă din lume, IKEA, pe care îl au drept principal client.
De zeci de ani, chiar de dinainte de căderea regimului comunist, suedezii de la IKEA cumpără mobilă de la firmele româneşti şi de aceea nu este de mirare că pe aproape 10% din produsele magazinului din Băneasa scrie "made in România". De la pătuţuri pentru copii, la diferite decoraţiuni sau accesorii, aceste obiecte ale producătorilor români şi-au făcut loc în oferta gigantului suedez.
Situaţia a fost cu atât mai favorabilă pentru furnizori cu cât în 2008 IKEA a închis fabrica locală pe care o deţinea, iar ulterior a vândut-o către austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Unitatea de la Siret, operată prin intermediul Swedwood (divizia proprie de producţie), livra produsele pentru magazinele din întreaga lume.
Dar de unde vin produsele IKEA făcute în România? În prezent, numărul companiilor de la care IKEA cumpără mobilă ca şi valoarea totală rămân necunoscute. Cele mai recente date sunt din 2008, când firma avea 40 de furnziori, iar nivelul achiziţiilor era estimat de ZF la circa 250 mil. euro. Probabil că şi acum IKEA Trading, divizia prin care cumpără mobilă, lucrează cu câteva zeci de furnizori, iar achiziţiile rămân de ordinul sutelor de milioane de euro.
Din informaţiile centralizate de ZF de la companii, cei mai mari furnizori sunt probabil Sortilemn, Ecolor, Gilmet, Apulum, Cesiro, Plimob şi Princo.
"În anul 2010, Sortilemn a livrat atât direct, cât şi indirect către alţi furnizori ai IKEA, produse în valoare de 10,5 milioane de euro", a spus Călin Onişor, director comercial al Sortilemn Gherla. Compa