Femeile sunt mai prost informate decât bărbaţii în ceea ce priveşte bolile cu transmitere sexuală (BTS), potrivit unui studiu recent dat publicităţii de NewsIn, şi doar o treime dintre români ştiu că nici o metodă contraceptivă nu protejează împotriva contractării unei boli cu transmitere sexuală şi nu este 100% sigură.
Studiul a fost realizat de GfK Healthcare România prin intervievarea a 600 de persoane cu vârsta între 18 şi 50 de ani şi a relevat faptul că 50% dintre bărbaţi ştiu că bolile cu transmitere sexuală pot fi contractate şi prin cavitatea bucală, în timp ce doar 30% dintre femei sunt conştiente de acest lucru. Categoria cu cel mai mare risc de a contracta BTS sunt prostituatele (menţionate de 90% dintre respondenţi), persoanele care nu au un partener stabil (78%) şi persoanele care trăiesc în condiţii precare de igienă (65%).
Cele mai cunoscute BTS
Studiul mai precizează că, în general, cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuală sunt SIDA, sifilisul şi hepatita, recunoscute de aproape toţi respondenţii. Doi din trei adulţi cu vârsta între 18 şi 50 ani din mediul urban afirmă ca pot să spună multe lucruri despre SIDA, iar tinerii până în 25 de ani declară că sunt foarte bine informaţi despre aceasta. Studiul a mai arătat că respondenţii nu cunosc date despre bolile cu transmitere sexuală care afectează în special femeile – candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza, mai puţin de 25 la sută dintre cei chestionaţi cunoscând detalii despre aceste boli. Trei din patru respondenţi au afirmat că nu au avut o boală cu transmitere sexuală. Dintre cei care au avut niciodată o astfel de boală, jumătate au fost diagnosticaţi măcar o dată cu candidoză urovaginală de când şi-au început viaţa sexuală. Alte boli menţionate ca fiind contractate în urma unui act sexual au fost tricomonaza, gonoreea, hepatita, chlamidia şi