Subcomisarul de poliţie Simona Săndulescu lucrează de patru ani la biroul de prevenire a criminalităţii din cadrul IJP Satu Mare, iar de nouă ani poartă uniforma de poliţist.
„M-a atras din copilărie activitatea de poliţist. Şi la angajare am declarat că am ales această meserie pentru că de mică vroiam să-i prind pe oamenii răi şi să-i ajut pe cei buni“, spune Simona. Din anul 2006, principala sa activitate este cea de prevenire, în special a delicvenţei în rândul tinerilor. Spune despre munca sa că este una complexă. „Trebuie să găsesc soluţii la problemele cu care se confruntă tinerii din zilele noastre, indiferent de gravitatea cazurilor, a faptelor sau de personalitatea fiecărui copil în parte“, spune Simona.
De-a lungul celor patru ani de activitate de prevenire şi-a format un grup de aproximativ 20 de voluntari din rândul elevilor care participă la acţiuni ale poliţiei. „I-am recrutat direct din şcoli, iar la rândul lor recrutează alţi voluntari. Munca cu aceşti copii îţi dă mari satisfacţii. Sunt minunaţi“, explică subcomisarul.
Are o colaborare bună cu conducerile şcolilor din oraş, pentru că, spune Simona, aşa află unde sunt probleme. Nu doar această colaborare o ajută în munca ei, ci şi sinceritatea unor părinţi şi copii care recunosc că au unele probleme. „Solicitări ne vin mai multe din partea copiilor şi mai puţine din partea părinţilor. Adulţii recunosc mai cu greu că au pierdut controlul şi refuză să creadă că au copii cu un comportament deviant, care consumă alcool sau fug de la cursuri“, mai spune Simona.
Lipsa comunicării părinte-copil
Unul dintre principalele motive pentru care copiii ajung să intre în atenţia poliţiştilor este lipsa comunicării dintre părinte şi copil. Ceea ce este însă mai grav, consideră subcomisarul, este faptul că adulţii invocă lipsa timpului necesar comunicării cu copiii. „Nu am tim