Dincolo de mitul sau realitatea femeilor care aruncă banii pe tot felul de prostii, observ în jurul meu o statistică ciudată: bărbații rămân totuşi mai des fără bani decât femeile. La capitolele datorii şi dezechilibre financiare, bărbații sunt în mod categoric campioni.
Această asimetrie este ciudată cel puţin din două motive:
- bărbaţii câştigă în medie mai mult decât femeile
- femeile au imaginea de fiinţe cheltuitoare, instabile şi mai predispuse impulsului cumpărăturilor
Dincolo de aceste motive, situaţia din teren stă cu totul altfel. Dintre membrii unul cuplu, el are mai multe şanse să rămână fără bani înainte de următorul salariu, la fel cum ea are mai multe şanse să îşi drămuiască mai bine banii. Nu este rară situaţia în care bugetul familiei este administrat mai bine de mamă decât de tată.
Ce explicaţii ar exista?
Cu privire la veniturile bărbaţilor, dincolo de discriminarea financiară reală, se spune că bărbaţii sunt mai motivaţi de bani decât femeile. Cu alte cuvinte, în cazul unui bărbat, statutul social este mai strâns legat de aspectele financiare (atunci de unde vine dispoziţia de a risca aceste statut?).
Cât priveste risipa masculină, cred că bărbaţii se descurcă mai bine decât femeile cu disconfortul şi riscul de a fi îndatorat. În plus, există o gândire pe termen scurt la bărbaţi care de multe ori joacă feste. Dacă o femeie îşi amână mai uşor o plăcere prezentă pentru una viitoare, bărbaţii găsesc această situaţie greu de acceptat.
Recunosc că explicaţiile sunt incomplete şi din aceste motiv vă întreb dacă aţi observat această situaţie (bărbaţii fiind mai risipitori) şi din ce motive se întâmplă acest lucru. Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
Dincolo de mitul sau realitatea femeilor care aruncă banii pe tot felul de prostii, observ în jurul meu o statistică ciudată: bărbații rămân totuşi mai