Cercetătorii americani sunt la un pas de a crea elixirul tinereţii veşnice, după ce au descoperit o enzimă care opreşte procesele de degradare celulară şi îmbătrânirea organismului.
Un studiu realizat la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA) arată că o enzimă numită Sirt3 (sirtuină 3) ar putea fi cheia producerii unui remediu care combate degradarea celulară şi, implicit, întârzie îmbătrânirea organismului. Specialiştii şi-au bazat cercetarea pe teoriile anterioare, conform cărora reducerea aportului caloric zilnic poate încetini semnificativ procesele de îmbătrânire şi contribuie la menţinerea unei stări mai bune de sănătate până la o vârstă înaintată. Astfel, ei au descoperit pentru prima dată mecanismul prin care dieta influenţează „moartea" celulară.
Puţine calorii, multe enzime antiîmbătrânire
Studiul a fost realizat pe şoareci de laborator care-şi pierduseră auzul din cauza vârstei înaintate. Cercetătorii şi-au concentrat atenţia asupra mitocondriilor, structuri generatoare de energie, ce se găsesc în interiorul celulelor şi care sunt, în acelaşi timp, sursele unor forme agresive de oxigen, cunoscute sub denumirea de radicali liberi. Aceste molecule oxidează celulele, grăbesc degradarea lor şi determină apariţia semnelor de îmbătrânire, precum ridarea, uscarea şi pierderea elasticităţii pielii, scăderea auzului, reducerea mobilităţii articulaţiilor şi acuităţii vizuale.
Specialiştii au observat că restricţionarea aportului caloric duce la creşterea nivelului de enzime Sirt3 în organism, ceea ce determină scăderea cantităţii radicalilor liberi produşi de mitocondrii. De asemenea, în categoria generatorilor de radicali liberi intră fumatul, expunerea exagerată la soare, consumul de alimente prăjite, infecţiile şi stresul. Totuşi, aceştia pot fi neutralizaţi prin consumul de legume cu frunze verzi şi de cereale integrale, dato