Damien Hirst a scris o nouă pagină în istoria vânzărilor la licitaţie. Asta se întâmpla în 15 şi 16 septembrie 2008, când excentricul personaj, by-passând galeriile, a trimis la Sotheby's, direct din atelier, 218 piese (lucrări în medii diferite). Care au fost digerate pe dată, de către o piaţă care nu dădea semne de regresie. Tot pe 15 septembrie se prăbuşea banca Lehman Brothers. Ciudată coincidenţă, nu?
Colecţia, intitulată "Beautiful Inside My Head Forever" a fost vândută, pe bucăţi, pentru suma totală de 111 milioane de lire sterline. Era prima oară când un artist de o asemenea talie vindea direct publicului, renunţând la serviciile galeriştilor sau dealerilor. O nuanţă interesantă: comisionul de vânzare cutumiar într-o galerie occidentală este, cu mici nuanţe, de 50% din preţul din vânzare. La respectiva şedinţă, Sotheby's a renunţat, probabil de dragul publicităţii sau al cine ştie căror promisiuni din partea artistului, să perceapă obişnuita taxă de licitaţie. Aşa încât suma a intrat direct în buzunarul lui Hirst. Nu integral, pentru că, se pare, în cele două seri londoneze de pomină s-au tras (potrivit "Sunday Times") nişte sfori costisitoare (licitări umflate de partenerii lui Hirst, între altele). Numai "The Golden Calf" ("Viţelul de aur", foto 2), a atins suma de 10,3 milioane de lire sterline. A urmat "The Kingdom" (foto 1, 3), un rechin-tigru suspendat în formaldehidă, vândut cu 9,6 milioane de lire sterline. Printre animale pe cale de dispariţie sigilate în răşini şi alte obiecte-sculpturi, s-au aflat şi multe picturi, reprezentând fluturi încrustaţi cu diamante, în asamblări gigantice ("Doorways to the Kingdom", foto 4) sau imagini de celule canceroase.
Între iulie 2008 şi iunie 2009, Hirst a provocat 29 de vânzări milionare. Intervalul este însă foarte denivelat, profund inegal: dacă în septembrie aveam de a face cu o