Analizand cu minutiozitate datele trimise de misiunile NASA - Cassini, Galileo si Pluto New Horizons - oamenii de stiinta au identificat valuri si incretituri pe inelele planetelor Saturn si Jupiter, ca urmare a unor coliziuni cu fragmente de comete. In mod surprinzator, aceste coliziuni au avut loc doar cu zeci de ani, nu cu milioane de ani in urma, cum ar fi fost de asteptat.
"Vinovata" a fost cometa Shoemaker-Levy 9, al carei nor de moloz a patruns prin inelul subtire al lui Jupiter, pe o traiectorie de coliziune cu planeta, in iulie 1994. Oamenii de stiinta au atribut si incretiturile de pe Saturn unui alt nor de cometa care a patruns prin inelele interioare ale planetei, in 1993, informeaza NASA.
"Sistemul solar este un loc mult mai dinamic decat ne-am fi inchipuit. Cautam dovezi ca inelele unei planete pot fi afectate de astfel de evenimente specifice, urmarind mai degraba ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani, decat cu o suta de milioane de ani in urma, cum ne-am fi asteptat. Este incitant", a declarat Matthew Hedman, cercetator la Universitatea Cornell, Ithaca, NY, unul dintre autorii comunicarilor stiintifice ale echipei Cassini.
Oamenii de stiinta au aflat despre aceste "petice" de pe inelele lui Jupiter abia la sfarsitul anilor 1990, cand misiunea Galileo a vizitat planeta, dar nu se stia exact despre ce este vorba.
Doar atunci cand Cassini a intrat pe orbita lui Saturn, in 2004, s-au trimis imagini din ce in ce mai clare ale acestor tipuri de incretituri, culminand cu descoperirea unor noi astfel de amprente pe inelul cel mai apropiat al lui Saturn, numit inelul D.
In august 2009, cand soarele a stralucit direct deasupra ecuatorului planetei Saturn, in acele conditii unice de iluminare, au putut fi vazute cu claritate noi "riduri", intr-o parte a inelului neexplorata pana atunci.
Puna