Guvernul va promova în Parlament, un proiect de lege care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori. Şeful Executivului susţine că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%, căştigată de profesori în instanţă.
În urma protestelor care au durat două săptâmâni, profesorii din Botoşani şi Suceava au reuşit să deranjeze Guvernul care ieri seară a discutat un proiect de lege privind salarizarea unitară a cadrelor didactice . Această lege stabileşte pentru fiecare funcţie didactică salariul de încadrare şi modul de calcul al salariului. În consecinţă, în urma acestei legi, marea majoritate a cadrelor didactice va avea exact aceleaşi salarii pe care le-a avut în plată în ianuarie şi februarie 2011.
Practic, se încearcă anularea hotărârilor judecătoreşti prin care profesorii din Botoşani şi Suceava şi-au câştigat în instanţă salariile majorate cu 50%.Potrivit Guvernului, pentru acoperirea costurilor legate de majorare a salariilor profesorilor ar fi nevoie, numai pentru anul în curs, de un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 de milioane de euro, bani de care România nu dispune.
Într-un comunicat de presă remis de Guvern, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a subliniat ca a discutat despre oportunitatea actului normativ cu liderii sindicali si cu membrii grupului de dialog social de la nivelul Ministerului de resort. „Discuţiile au fost utile pentru că ele mi-au arătat foarte clar necesitatea adoptării unui act pentru a avea echitate în sistemul de educaţie.(...) Întotdeauna au existat neclarităţi. Aceste neclarităţi vor fi eliminate prin acest act normativ", a declarat ministrul Funeriu. Majorarea cu 50% a salariilor a fost câştigată în instanţa de 10.000-13.000 de profesori, majoritatea din judeţele Botoşani şi Suceava, din totalul de 306.000 de cadre didactice şi cadre did