Foarte simpatică marcarea momentului exact al ieșirii din recesiune – ziua de astăzi – capcană în care căzurăm mulți dintre ziariști și care a fost preluată din zbor și pe nemestecate de oficialii Guvernului. Din fericire, e greșită!
+ Click pe grafic pentru mărire +
De ce din fericire? Pentru că dacă ar fi adevărat, înseamnă că primul trimestru este tot pe minus și că abia 1 aprilie este prima zi de… după recesiune.
Pe de altă parte, dacă primul trimestru se încheie cu creștere economică, înseamnă că ultima zi de recesiune a fost 31 decembrie 2010.
Mai riguros de atât ar fi să spunem că momentul exact al trecerii pe plus a fost o zi din noiembrie sau decembrie în care punctul minim a fost atins și a reînceput creșterea.
Desigur, intervin multe variabile. De exemplu, dacă reperul ar trebui să fie evoluția față de trimestrul anterior sau față de trimestrul similar din anul precedent. Măcar pentru că metodologia de raportare la trimestrul anterior este în România mai tânără decât criza, ar trebui ca măcar de data aceasta să se folosească raportarea anuală. Însă este foarte probabil că pentru primul trimestru economia va raporta creștere după ambele criterii.
Dacă totuși se folosește raportarea trimestrială, înseamnă că economia a scăpat de recesiune încă de anul trecut. Logica potrivit căreia este nevoie de două trimestre consecutive este destul de dubioasă și la intrarea în recesiune dar și la ieșire. Rostul celui de-al doilea trimestru este doar de-a confirma o tendință, așa că nu se schimbă data intrării și a ieșirii din recesiune ci doar momentul confirmării. Caz în care ultima zi de recesiune a fost 30 septembrie 2010.
Însă în oricare situație, “aniversarea” trecerii în ziua de 1 aprilie nu e decât o confuzie între măsurătoare și obiectul ei.
www.riscograma.ro
Foarte simpatică marcarea momentului exact al ieș