Timişoara este în prag de a rămâne fără medici specialişti. În timp ce spitalele din judeţ se desfiinţează, cei din Timişoara sunt copleşiţi de numărul pacienţilor. Managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Nodiţi spune că adevărata criză se va resimţi începând din toamnă. Pacienţii care ajung la urgenţe vor avea cel mai mult de suferit.
Valurile de medici care au plecat în străinăte lasă Timişoara într-o criză medicală. Doctorii spun că nu pot concura cu ofertele celor din vestul Europei şi au pierdut cei mai buni specialişti. "Situaţia este îngrijorătoare de vreo doi ani, de când au început să plece în număr aşa de mare. Acum s-au cam ocupat posturile de specialişti, mai rămân să plece medicii de familie şi asistentele", a explicat dr. Gheorghe Nodiţi, manager al Spitalului Judeţean din Timişoara.
Servicii medicale mai slabe
Acesta spune că lipsa se resimte în zona medicilor de specialitate şi, mai ales a chirurgilor, însă cel mai mult de suferit au pacienţii care ajung la Urgenţe sau la Terapie Intensivă. "Vom resimţi serios situaţia, începând din toamnă. Cele mai grave consecinţe vor fi scăderea actului medical şi a lipsei de personal auxiliar", spune Nodiţi.
Timişoara trimite cei mai mulţi medici peste hotare. Anglia şi Germania, în topul ţărilor preferate de români
Printre problemele pe care le întâmpină, încă de acum, cei de la Spitalul Judeţean sunt pacienţii ajunşi la Terapie Intensivă, din judeţele vecine. "Sunt foarte mulţi care ajung la noi, din judeţele limitrofe. Medicii de acolo nu se descurcă şi oamenii ajung la noi, la ATI, cu complicaţii. Aceşti pacienţi reprezintă un const mult prea mare pentru noi. Cu cât medicii vor pleca mai mult, cu atât mai mulţi ne vor aglomera", a explicat Nodiţi.
Nu ne punem cu Europa
Ofertele de peste hotare nu pot fi însă egalate de către sistemul român. "Medicii pleacă, în primul r