Tensiunea creşte în jurul dosarului Schengen, pe măsură ce rapoartele tehnice pentru România şi Bulgaria încep să fie studiate în Parlamentul European. Acesta este un pas intermediar, înainde de votul consultative al Parlamentului şi de examenul decisiv din Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, din luna iunie. Voci din Parlamentul European încep să acuze un dublu standard aplicat candidatelor din Balcani, iar România înăspreşte tonul.
Europarlamentarul Carlos Coelho ( Portugalia, PPE) , raportor al PE pe dosarul Schengen acuză "întârzierea implementării noii generații de sisteme de informare Schengen SIS, lupta dintre instituții, taina discuțiilor și documentelor și dublul-standard" în interiorul grupului Schengen.
"Aderarea României și Bulgariei la Schengen ne-a ajutat să ne punem anumite semne de întrbare," a spus Coelho. "Dublul-standard ar fi prima problemă. Statele deja membre ale Schengen pot fi foarte leneșe, pe când statele candidate se confruntă cu criterii foarte dure de aderare".
Suspiciuni de alterare a rapoartelor
Un alt semn de întrebare pe care România și Bulgaria l-au ridicat deasupra bunei funcționări a UE este taina care a dominat prezentarea ultimelor rapoarte tehnice ale celor două țări. "Ideea că trebuie să discutăm rapoartele de evaluare Schengen la nivel înalt, cu ușile închise, este deranjantă și ridică semne de întrebare și suspiciuni că noi lucuri au putea fi adăugate," a spus Coelho.
Ambasadorul României la UE: "Îndeplirea condiţiilor nu adduce rezultatul scontat"
La rândul său, ambasadorul român la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, acuză încetineala cu care sunt luate deciziile în acest dosar. "Cred că există un risc considerabil în prelungirea luării unei decizii, nu numai din prisma eforturior, ci și din prisma concluziei pe care o desprinzi din acest lucru, - politic și psihologic.