România ar trebui să-şi privatizeze companiile energetice prin Bursă, după modelul polonez, doar aşa putând atrage investiţiile necesare pentru modernizarea şi eficientizarea sectorului energetic, a declarat ieri ambasadorul Statelor Unite ale Americii Mark Gitenstein.
Discursul ambasadorului american, susţinut cu ocazia deschiderii şedinţei de tranzacţionare de la Bursă, a cuprins afirmaţii dure privind modul în care sunt administrate companiile de stat din sectorul energetic, privind crearea celor două companii energetice naţionale, precum şi privind donaţia realizată de Romgaz către bugetul de stat.
O mare parte din discursul său reia şi întăreşte temele lansate în dezbatere în ultimele luni de reprezentanţii grupului american Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), care încearcă să convingă Guvernul să vândă pe Bursă pachete de acţiuni la companiile energetice de stat, la care FP este acţionar minoritar.
"De ce este piaţa de capital importantă? Nu poate exista creştere economică în lipsa unor rezerve energetice sigure şi a infrastructurii necesare, iar sectorul energetic din România va necesita noi investiţii semnificative pentru a putea deveni motorul şi nu o piedică în calea redresării economice a României", a declarat Gitenstein, precizând că "acest lucru nu se va realiza atât timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii".
El a arătat că Polonia este cel mai potrivit exemplu pentru România privind modul în care privatizarea activelor statului prin intermediul pieţei de capital şi vânzarea de acţiuni către populaţie pot ajuta la dezvoltarea economiei, prin scăderea preţului la energie, accesul la mai multe resurse e