Îndrăgostit de oraşul de pe Someş, Florin a ajuns un fotograf de referinţă la Bucureşti. Este printre puţinii fotoreporteri români care au ajuns în teatrul de război din Afganistan.
A călcat prima dată în Afganistan în 2007. Nu ştia în ce parte e sudul sau estul. Situaţia a fost similară în 1999, când a călcat prima dată în Cluj-Napoca, mai puţin războiul.
„Am venit să studiez la Cluj teatrologia, deoarece în Bucureşti, de unde sunt, cunoşteam toţi profesorii. A fost o provocare pentru mine, mi-am propus să intru prin forţele proprii şi am intrat“, îşi aminteşte Florin.
A trăit studenţia din plin, ajungând la un moment dat şi într-o formaţie care a cântat în deschidere la Holograf. „Aş putea spune că cei mai frumoşi ani din viaţă i-am petrecut la Cluj“, spune fotograful.
Studenţia nu a prea avut însă legătură cu ceea ce face acum: fotografii într-unul din cele mai periculoase şi dure locuri din lume. Cu o excepţie: la Cluj a început să lucreze în presă, încă din perioada studenţiei. A fost mai întâi la Radio Cluj, apoi TVR Cluj, fostul Adevărul de Cluj, actual Făclia şi, chiar înainte de a pleca în Bucureşti, defunctul Transilvania Jurnal.
De-a lungul anilor a fost corespondentul în Afganistan al celor mai cunoscute televiziuni şi ziare din ţară, însă a rămas la fotografie. „Prima dată am pus mână pe aparatul foto mai serios în 2004. Era un aparat foto pe film“, îşi aminteşte Florin.
„Normal că mi-e teamă“
Fotograful a păşit prima dată în Afganistan în 2007. Mulţi l-au întrebat, de-a lungul celor cinci „expediţii“ pe care le-a făcut până acum în mijlocul teatrului de război, de ce a ales să facă asta. „Am mers «de nebun» în Afganistan prima dată.
Cu timpul, însă, mi-am dat seama că e menirea mea ca jurnalist e să îmi doresc să ajung în Afganistan, acolo unde se întâmplă lucrurile.