Wanda Sachelarie Vladimirescu, una dintre marile noastre pictoriţe, a trăit aproape cât secolul, între 1916 şi 2008. A pictat enorm. Pictura ei este explozivă. Ultima expoziţie în viaţă i-a fost organizată la Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, unde curator este neobosita doamnă Ruxandra Garofeanu.
Wanda Sachelarie Vladimirescu i-a avut, printre mulţii prieteni, şi pe Florin Colonaş, care, potrivit unei expresii foarte nimerite, i-a făcut "curte de colecţionar" mai multe decenii. Adică, astăzi, este posesorul multor tablouri ale pictoriţei, mai ales autoportrete. Acestea fac obiectul unei valoroase expoziţii deschise săptămâna trecută, tot la Galeria Dialog.
72 de autoportrete. Primul datează din 1936, ultimul - din 2008. Toate se află în colecţia Forin Colonaş. Ideea unei expoziţii de autoportrete i-a venit acestuia la începutul anilor 2000, dar artista s-a împotrivit total. "Nu-ţi dau voie să faci o asemenea expoziţie! - susţine Colonaş că ar fi spus artista. Atâta timp cât trăiesc, nu sunt de acord cu o expoziţie de autoportrete! N-ai decât s-o realizezi după ce n-oi mai fi eu!".
După trei ani de la trecerea Wandei Sachelarie Vladimirescu la cele veşnice, expoziţia s-a realizat şi ar trebui să fie un triumf. Din mai multe motive. În primul rând, se pare că, până acum, nu s-a mai făcut vreo expoziţie numai de autoportrete. În al doilea rând, pentru că niciun alt pictor nu are un număr atât de mare de autoportrete. În al treilea rând, pentru că autoportetul a însemnat pentru Wanda Sachelarie Vladimirescu tot atât de mult pe cât a însemnat pentru celebra Frida Kahlo.
Pictoriţa dovedeşte şi în aceste teme că era un personaj extraordinar, dominat de tumult lăuntric. N-a recurs atât de mult la autoportrete pentru că nu şi-ar fi putut plăti modele, ci dintr-o nevoie lăuntrică. "Ceea ce mă interesează în pictură, spunea Wanda Sa