În timp ce reconstrucția Japoniei va costa peste 300 miliarde de dolari, conflictul armat din Libia va necesita peste un miliard de dolari. Cât de mult afectează România cele două evenimente majore ale ultimei perioade?
Japonia a atins un record pe care nu l-ar fi dorit niciodată - al celui mai costisitor dezastru natural: peste 300 de miliarde de dolari, conform estimărilor japoneze referitoare la costurile de reconstrucție. Efectele imediate ale cutremurului și ale valului mareic au fost deja observate și analizate. Însă, de acum încolo se va vedea și impactul pe termen mediu și lung asupra economiei mondiale, inclusiv asupra celei românești, indiferent dacă vorbim de influențe directe sau indirecte.
Acestea au fost amplificate și de războiul ce tocmai a izbucnit în Libia.
Banca Mondială a estimat că valoarea daunelor provocate de cutremurul și tsunami-ul din Japonia variază între 87 și 165 de miliarde de euro și că asigurătorii privați ar urma să plătească daune ce ar putea atinge 23 de miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că asigurările și, mai ales, reasigurările se vor scumpi la nivel global.
„Este greu de estimat în acest moment cu cât se vor majora primele de asigurare pentru bunuri. Vom ști abia spre sfârșitul anului“, spune Nicolae Mușat, director general al SAR City Insurance.
„Însă un lucru este clar: prețul asigurărilor va crește în anii următori“, adaugă acesta, care arată că pe piața de profil va avea loc o reevaluare generală a riscului de mediu și va crește și costul pentru preluarea riscului în cazul unui dezastru nuclear. „Pe de altă parte, multe societăți comerciale au fost nevoite să-și întrerupă activitatea, ceea ce s-a simțit în contractele de asigurare pentru activitățile comerciale“, explică Nicolae Mușat.
Scumpiri la materiile prime
O piață în care efectele se vor resimți mult mai mult pe termen med