“Fiul meu şi colegii lui au discutat mult şi au jurat să moară, dacă asta este necesar pentru a salva ţara”, spune mama unuia dintre lucrătorii kamikaze.
“Mi-a spus că toţi sunt resemnaţi cu ideea că vor muri în urma radiaţiilor, în scurt timp, sau de cancer, după o perioadă ceva mai mare”, a declarat pentru postul de televiziune Fox News, femeia, al cărei fiu de 32 de ani lucreză în măruntaiele centralei nucleare de la Fukushima şi încearcă să oprească topirea combustibilului la reactoarele afectate de cutremurul din 11 martie.
“Toţi ştiu că este imposibil să nu fi fost expuşi unor doze letale de radiaţii”, a mai spus femeia plângând la telefon. Ea şi-a păstrat anonimatul, deoarece lucrătorilor de la centrală li s-a cerut să nu comunice cu presa şi nici să nu dea detalii familiilor lor, pentru a nu spori panica.
Cei 50 sunt plătiţi cu 100.000 de yeni pe zi, adică 850 de euro, pentru munca lor care este echivalentă cu sinuciderea.
Mii de cadavre nu au fost ridicate din cauza temerii că acestea au o radioactivitate foarte mare, scrie Daily Mail. Surse din poliţia japoneză informează că trupurile zac în interiorul zonei evacuate de 20 de kilometri împrejurul centralei de la Fukushima “au fost expuse unor mari niveluri de radiaţie după moarte”.
Un expert britanic în energie nucleară a avertizat că este nevoie de o sută de ani până ce barele de combustibil topite vor fi inofensive. Dr. John Price, expert în siguranţa nucleară la National Nuclear Corporation, spune că nu vede nici un final previzibil la procesul de turnare a apei pentru răcirea barelor. “Pe măsură ce apa se scurge, trebuie turnată altă apă şi aşa la nesfârşit. Problema e dacă o pot colecta şi pompa la loc. În final, reactoarele vor trebui oprite şi combustibilul îndepărtat şi asta se va întâmpla peste 50 sau chiar 100 de ani.”
“Fiul meu şi colegii lui au discutat mult şi