Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru cinci zone, printre care şi Craiova, din cauza poluării.
Potrivit conducerii Gărzii Naţionale de Mediu, procedura ar fi fost declanşată în urma prezentării unui raport pentru anii 2008-2009 ale cărui rezultate nu au fost „satisfăcătoare“.
„Reprezentanţii CE au solicitat explicaţii suplimentare din partea Ministerului Mediului“, a declarat pentru Green Report comisarul general al Gărzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. Potrivit acestuia, autorităţile române au la dispoziţie 60 de zile pentru a clarifica rezultatele raportului.
40 de zile pe an cu poluare peste limite
Autorităţile judeţene responsabile în domeniu susţin că nu au fost până acum notificate despre deschiderea procedurii. Recunosc însă că în perioada 2007 - 2009 în Craiova s-au înregistrat depăşiri ale limitelor impuse de legislaţie la cele trei staţii de monitorizare din Craiova, amplasate la Piaţa Centrală, la primărie şi lângă Casa Tineretului, dar şi în zona suburbană, la Breasta, şi în cea industrială, la Işalniţa.
Pe hârtie, Iaşiul este oraşul în care nu există niciun fel de poluare fonică
„Depăşiri la pulberile în suspensie au fost peste tot, la toate staţiile. În 2007 şi 2008 am avut depăşiri ale limitelor anuale, adică peste 40 de micrograme pe metrul cub. În 2009 nu am mai avut depăşire a limitei anuale, însă am avut depăşiri ale limitei zilnice. Sunt permise 35 de astfel de depăşiri pe an şi au fost în jur de 40“, a spus Verginica Bănuţ, consilier în cadrul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova.
Autorităţile susţin că de vină pentru depăşirile înregistrate sunt industria, dar şi traficul din centrul oraşului. Specialiştii susţin că poluarea determinată de nivelul prea mare al pulberilor în suspensie provoacă probleme ale aparatului r