Oamenii din întreaga lume sărbătoresc ziua de 1 aprilie făcând mici farse apropiaţilor. Noi o ştim drept \"Ziua Păcălelilor\", englezii au denumit-o April \"Fools' Day\", iar francezii se amuză cu \"Poisson d’Avril\". De unde vine acest obicei ridicat la rang de sărbătoare şi care sunt cele mai cunoscute glume, gândite de instituţii de presă renumite sau companii cu profituri uriaşe?
Originea Zilei Păcălelilor este incertă. Una dintre cele mai populare teorii vorbeşte despre reforma calendaristică a francezilor, din secolul al XVI-lea. Potrivit acesteia, în anul 1564, Franţa a mutat începutul anului din perioada martie-aprilie, pe 1 ianuarie. Cei care nu ţineau cont de schimbare şi sărbătoreau începutul anului în săptămâna dintre 25 martie şi 1 aprilie, potrivit vechilor reguli, deveneau ţinta ironiilor şi a farselor.
Glumeţii le lipeau adesea pe spate hârtie de peşte. Chiar de la acest obicei vine şi denumirea franceză a zilei de 1 apilie- Poisson d’Avril. Această teorie nu explică însă referinţele datate înainte de secolul al XVI-lea.
În literatură, ziua este menţionată pentru prima dată de Chaucer, în "Canterbury Tales". Acţiunea din povestirea “Nun’s Priest’s Tale” începe, potrivit autorului, "la 30 de zile după martie". Ceea ce ar însemna pe 2 mai. Exprimarea autorului duce apoi la "32 martie", adică un alt mod de a spune 1 aprilie, o zi în care un personaj din poveste este păcălit de o vulpe.
Top 10 farse celebre
Milioane de oameni se amuză astăzi pe seama celor din jur. În unele ţări, precum Noua Zeelandă, Irlanda, Marea Britanie, Australia şi Africa de Sud, poţi face farse numai până la prânz. Britanicii sunt foarte îndrăzneţi la acest capitol. Unele publicaţii serioase realizează chiar o primă pagină specială, cu ştiri false şi informaţii amuzante, însă numai pentru ediţia de dimineaţă. Iată câteva dintre cele mai cunosc