Spitalul va avea de acum zece monitoare de alarmă anti-apnee, care monitorizează respiraţia nou-născuţilor şi alertează personalul medical în cazul apariţiei pauzelor respiratorii repetate
Maternitatea Braşov a primit ieri, din partea Clubului Rotary, zece monitoare de alarmă anti-apnee. Aparatele au venit prin proiectul „Rotary takes care of children” (Rotary are grijă de copii), coordonat de Districtul Rotary 2241, Fundaţia Rotary Internaţional, cu sprijinul financiar al Rotary Club Oklahoma City (SUA), Rotary Club Munchen – Englischer Garten (Germania), Rotary Club Kadikoy Istanbul (Turcia), Rotary Club Budapest (Ungaria), Rotary Club Pecs (Ungaria) şi Rotary Club Cluj Napoca (România).
Monitoarele sunt o premieră pentru Braşov şi vor fi foarte utile medicilor. Practic, ele monitorizează respiraţia nou-născuţilor şi alertează personalul medical în cazul apariţiei pauzelor respiratorii repetate. Monitorizarea se face prin conectarea sistemului de alarmă la patul nou-născutului.
Ideea p5roiectului este aceea de a suplini lipsa de personal şi lipsa dotării precare cu aparatură medicală. 420 de echipamente au fost achiziţionate din fondurile proiectului care vor fi distribuite mai multor spitale din ţară.
Apneea este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. SAS prezintă diferite grade de gravitate: uşoară, moderată sau severă, în funcţie de durată şi frecvenţa episoadelor de apnee sau de bradipnee (scăderea ritmului respiraţiei). Numărul episoadelor apneice variază de la 5 la 50 pe oră de somn. Spitalul va avea de acum zece monitoare de alarmă anti-apnee, care monitorizează respiraţia nou-născuţilor şi alertează personalul medical în cazul apariţiei pauzelor respiratorii repetate
Materni