A fost inima Galeriilor de Artă „Ioan Sima“, dedicându-şi astfel o mare parte din viaţă muzeului de artă, renunţând la bucuriile familiei. Galeriile s-au înfiinţat în urmă cu 30 de ani.
Toate tablourile din expoziţia Sima au fost alese, unul câte unul, de către Pia Badiu, din donaţia pictorului. Pia Badiu povesteşte că, în 1940, familia ei s-a refugiat la Turda, din calea hortiştilor. S-au întors acasă, în satul Bozna, din Sălaj, în 1946, când Pia a început clasa întâi. Liceul l-a urmat la Zalău, terminându-l în 1955, după care a făcut o şcoală sanitară şi pe urmă Facultatea de Arte Plastice din Cluj Napoca.
Galeriile de Artă au 30 de ani
Din 1971 a fost angajată la muzeul din Zalău, la Secţia de Artă, unde a lucrat până când s-a pensionat, în 1999. „Galeria de Artă a luat fiinţă în 1980, datorită pictorului Ioan Sima. El a realizat o donaţie consistentă, de 162 de tablouri, şi şi-a ales clădirea respectivă, de pe strada Gheorghe Doja, pentru a o adăposti. Pe atunci aparţinea Oficiului de Gospodărire a Apelor, care ne-a dat-o nouă”, îşi aminteşte muzeografa. Spaţiul iniţial n-a fost suficient pentru a adăposti toată donaţia, aşa încât s-au mai adăugat şi altele, în 1983 ajungându-se la 15 săli de expunere. După moartea maestrului, în 8 februarie 1985, muzeogarafa a încercat să continue ceea ce ar fi dorit pictorul să facă. Ea spune că Ioan Sima şi-a dorit foarte mult ca lucrările sale să nu fie îndepărtate din muzeu, să rămână mereu expuse acolo. „Mi-am dedicat întreaga viaţă muzeului. Am vrut să fie frumos, plăcut, să se ridice la nivelul oricărui alt muzeu din ţară”, spune ea.
Muzeograf pe viaţă
În clauza de donaţie era specificat faptul că pictorul Ioan Sima dorea ca doamna Badiu să se ocupe de Galerii cât va trăi. Ea îl întâlnise pe Ioan Sima în anii ‘70, care obişnuia să meargă des la muzeu, cu soţia sa, Mar