Daca in Romania si in alte tari fotbalul este o atractie care aduce multimi pe stadioane, Coreea de Sud este raiul jocurilor pe calculator si pe consola: aici, meciurile de Stacraft II strang zeci de mii de persoane pentru turnee.
Chiar inainte de lansarea Stacraft II, existau canale de televiziune (OGN si MBC) care sponsorizeaza si difuzeaza turnee de Stacraft. Cei de la Blizzard, creatorii jocului, au reusit sa incheie un parteneriat cu GOM TV, un alt canal de televiziune, pentru realizarea unui turneu lunar de Stacraft II, informeaza ArsTehnica.
Premiul cel mare, pentru cel mai bun jucator de Starcraft, este de aproape 90.000 de dolari, o suma dubla fata de premiile care se ofera pentru campionatele de Starcraft I. Insa nu doar premiile consistente reusesc sa adune fanii Starcraft pe stadioane: in Coreea de Sud, cultura jocurilor pe calculator este extrem de extinsa.
O tara dezvoltata, unde nivelul de trai este ridicat, Coreea de Sud este cea de-a patra economie din Asia si unul din liderii mondial in domeniul roboticii.
Aici, titluri precum Aion, Lineage II, Sudden Attack, Kart Rider, Maple Story, Mabinogi, World of WarCraft si StarCraft 2 sunt similare cu fotbalul pentru noi.
Jucatorii profesionistii de Starcraft pot castiga salarii bune daca isi dedica intreg timpul antrenamentului si sunt sponzorizati de diverse companii, in special de companiile de telefonie mobila. Insa succesul nu este la indemana oricui: cei mai buni dintre cei mai buni exerseaza uneori chiar si zece ore pe zi.
Imediat dupa lansarea Starcraft II, in format beta, fanii inraiti au inceput sa testeze cele mai bune strategii si au postat jocurile in multiplayer pe canale de streaming, precum UStream si JustinTV. Cei care vor sa invete mai mult si sa-si imbunatateasca tehnica intra zilnic pe astfel de canale, pe