Tânăra povestește despre felul în care s-a adaptat la viața din Severin, și vorbește deschis despre diferențele dintre educația din Serbia și cea din România sau despre oamenii din cele două țări.
Carolina Cercevici este unul din cei trei studenți străini pe care îi are Centrul Universitar din Drobeta Turnu Severin.
Cu mama româncă, tânăra a avut mai multe tangențe cu orașul de la malul Dunării, iar în urmă cu trei ani, a hotărât să studieze aici. Vorbind despre motivele sale, Carolina dă dovadă de maturitate și dorință de se realiza pe plan profesional.
„Mama mea e româncă, iar eu am avut norocul să vorbesc românește încă din copilărie. A mai contat mult în alegerea mea și faptul că sunteți în Uniunea Europeană, dar și durata studiilor. La noi încă este sistemul cu patru ani plus doi ani de master”, mărturisește ea.
Este studentă în anul III la litere, iar în acest an s-a înscris și la școala postliceală sanitară, domeniu în care își dorește o carieră. Cu un început mai greu, presărat cu glumele colegilor pe seama exprimării ei ușor deficitare, Carolina a ajuns să vorbească perfect româna, să-și facă prieteni și să se adapteze.
„De la 4 ani vin în vizită în Severin, așa că știam orașul, dar nu știam nimic despre școală, despre profesori. Mi-a fost foarte greu la început, însă m-am adaptat repede”, povestește tânăra.
„Nu m-am simțit nicio clipă discriminată aici. Singurele glume pe seama mea au fost pe tema greșelilor gramaticale, pentru că la vremea respectivă încă mai avem probleme cu limba”, continuă studenta.
Carolina: Întâlnesc mulți oameni de aici care vorbesc româna mai rău decât mine”
Acum este însă atât de sigură pe gramatica sa, încât își dă seama când alții, români de origine, vorbesc greșit.
„Văd alții care vorbesc mai rău ca mine. Fac dezacorduri, nu prea se descurcă cu gramatica, deși sunt român