Obligarea angajaţilor administraţiilor fiscale să obţină de la alte instituţii documentele de care au nevoie contribuabilii, cum se întâmplă la Registrul Comerţului cu cazierul fiscal, este o soluţie pentru reducerea birocraţiei, în viziunea Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT).
"Problema este cum putem contracara eficient tendinţa funcţionarului de a creşte permanent numărul de hârtii «care trebuie». Ne aşteptăm ca funcţionarii să reducă numărul de hârtii când vor fi puşi ei să alerge după ele. Administraţia este obligată să obţină singură hârtiile de care are nevoie de la alte instituţii ale statului. Acest lucru se întâmplă deja la contituirea unei firme când Registrul Comerţului obţine singur cazierul fiscal. Este necesară o «lege a autobirocraţiei»", a declarat Florin Cojocariu, directorul executiv al ARSIT, la conferinţa de lansare a asociaţiei.
Ziarul Financiar a scris în februarie o serie de articole în care a arătat de câţi funcţionari publici este nevoie ca să fie trimisă o hârtie. Articolele au stârnit reacţii în rândul foştilor funcţionari, care au spus că un document emis de un minister poate avea 14 semnături. Succesiunea de semnături şi ştampile de pe majoritatea documentelor emise de instituţiile statului nu face altceva decât să acopere incompetenţa funcţionarilor din administraţie, sector din care au dispărut peste 100.000 de oameni anul trecut, dar a cărui reformă nu a schimbat nimic.
ARSIT, înfiinţată la sfârşitul anului 2010 de către 34 de membri fondatori, îşi propune să realizeze un site cu "eroii" abuzurilor administrative, cazuri în care justiţia s-a pronunţat, precum şi cazuri de risipă a banului public.
Pe lângă reducerea birocraţiei inter-instituţii, simplificarea şi clarificarea normelor prin consultarea experţilor independenţi înainte de publicarea acestora este un alt obiectiv