Bucureştenii au respirat, în 2010, un aer cu concentraţii de pulberi în suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decât limita admisă, în timp ce depăşirile zilnice maxime înregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, relevă studiul „Calitatea aerului în Bucureşti - efecte asupra sănătăţii”, dat publicităţii de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Potrivit cercetării, anul trecut, toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului din zona București-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10). De asemenea, unele au înregistrat depăşiri pentru două sau chiar trei substanţe poluante. Studiul releva, totodată, că valorile de pulberi în suspensie PM10 şi PM2,5 depăşesc limită pentru protecţia sănătăţii umane la toate staţiile la care sunt măsurate. Mai mult, la şapte din cele opt staţii unde sunt măsurate concentraţiile de poluare din Capitală, au existat mai multe depăşiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene. Dintre substanţele poluante din aerul respirat în Bucureşti, cele mai periculoase pentru sănătatea populaţiei sunt pulberile în suspensie PM10 şi PM2,5.
CE: România poate acorda gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2013-2019
Comisia Europeană a anunţat că zece state membre UE, printre care şi România, vor putea aloca gratuit un număr limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră unor centrale electrice, în perioada 2013-2019, în loc să le vândă. Cele zece ţări sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia şi România. Oricare dintre cele zece state membre care doresc să aloce, în mod gratuit, certificate de emisii unor centrale electrice, trebuie să trimită Comisiei o cerere până cel târziu la data de 30 septembrie 2011. Dat fiind că o astfel de cerere reprez