Clasa pregătitoare va funcţiona şi în grădiniţe, şi în şcoli, iar dascălii care îi dau pe brazdă pe corigenţi vor fi premiaţi, spune secretarul de stat Oana Badea. Sursa: EVZ
Copilul meu face clasa a IX-a la gimnaziu? Unde îmi duc puştiul pentru clasa pregătitoare? Cine îi va preda la clasă? Sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pun acum părinţii, în absenţa unor metodologii pentru aplicarea noii legi a educaţiei.
Cât timp îmi va lua să completez portofoliul educaţional pentru toţi elevii din clasă, cum se vor face evaluările la fiecare doi ani, cum va fi apreciată munca mea la catedră, se întreabă şi cadrele didactice. În aşteptarea metodologiilor, secretarul de stat Oana Badea merge prin ţară şi organizează dezbateri ca să găsească soluţii pentru aplicarea legii. Şi asta, în cadrul campaniei "Tu faci legea de nota 10 (zece)" - derulată pe o perioadă de două luni şi aflată în plină desfăşurare -, în urma căreia oficialii Ministerului Educaţiei speră ca actul normativ să primească un punctaj de trecere în faţa profesorilor.
Şi, ca să lămurească principalele temeri ale elevilor, ale părinţilor şi ale dascălilor, Oana Badea explică pentru EVZ cum va arăta reforma în educaţie.
Clasa pregătitoare, ori la grădiniţă, ori la şcoală
Astfel, o prevedere controversată a noii legi este aşa-numita clasă zero. Potrivit actului normativ, un copil care locuieşte la ţară şi are în apropierea casei sale doar o grădiniţă va urma clasa pregătitoare la gră diniţă, în timp ce un alt puşti de 6 ani care are în apropiere o şcoală va face aceeaşi "clasă zero" la şcoa lă. E simplu, spune secretarul de stat în preuniversitar Oana Badea, care le transmite părinţilor că spaţiul în care vor învăţa copiii nu este important. Prin urmare, aceştia nu vor trebui să se dea peste cap dacă nu există o grădiniţă în apropierea lor, şi nici nu vor t