Dacă veţi auzi vineri veşti neliniştitoare sau de-a dreptul ciudate, nu intraţi în panică: este Ziua Mondială a Păcălelii. De-a lungul timpului, oamenii din toată lumea au fost victimele unor farse dintre cele mai ingenioase.
Cele mai trăsnite farse au fost puse la cale de mass-media. De exemplu, în 1976, un astronom britanic le-a spus ascultătorilor de la radio BBC 2 că o aliniere unică a unor planete va schimba ceva din forţa gravitaţională, în aşa fel încât oamenii vor fi mai… uşori, exact la ora 9.47 dimineaţa, pe 1 aprilie. El i-a invitat pe ascultători să sară în aer, ca să experimenteze o senzaţie ciudată de plutire. Şi mai ciudat e că zeci de oameni chiar au sunat apoi să spună că experimentul a funcţionat…
Farsele telefonice au fost şi ele la modă. În 1998, un prezentator de la un radio britanic din West Midlands s-a dat drept premierul Tony Blair, când l-a sunat pe preşedintele sud-african de atunci, Nelson Mandela. Acesta s-a prins doar la final că e vorba de o farsă, în momentul în care a fost întrebat de falsul prim-ministru cum îşi petrece Ziua Păcălelii. Legătura telefonică s-a întrerupt imediat…
Televiziunile şi-au făcut şi ele de cap de-a lungul timpului de 1 aprilie, mai ales că ele pot beneficia şi de avantajul imaginii.
Astfel, televiziunea olandeză a anunţat în anii '50 că turnul din Pisa s-a prăbuşit. Multă lume şocată a sunat apoi la postul tv.
Un alt truc memorabil datează din anul 1957, când postul tv BBC a difuzat imagini cu nişte elveţieni care culegeau spaghetti din copaci. Mulţi oameni au sunat apoi la BBC, ca să afle cum pot cultiva şi ei asemenea pomi roditori…
Mai aproape de anii noştri, în 2004, postul italian RAI 2 a anunţat la modul cel mai "serios" că s-a descoperit petrol... pe Marte.
Guvernul britanic nu a scăpat nici el de farse. Acum cinci ani, televiziunea publică a infor