Uniunea Europeană e pe cale să se confrunte cu o nou criză: cea a refugiaţilor din Africa de Nord. Comisarul european pentru imigraţie, Cecilia Malmstrom, a făcut apel către statele europene să arate solidarite în practică şi nu doar în vorbe în timp ce tensiunile pe tema refugiaţilor cresc între Franţa şi Italia.
Comisarul european pentru imigraţie, Cecilia Malmstrom, a explicat că în prezent cîteva mii de persoane din Tunisia şi Libia au nevoie urgentă de protecţie internaţională. Prin urmare, oficialul european a cerut statelor membre să se implice în primirea unei părţi a acestor refugiaţi în Uniunea Europeană. Pînă acum doar cîteva ţări şi-au oferit sprijinul. Printre acestea Suedia care s-a arătat dispusă să primească aproximativ cîteva sute de refugiaţi.
În acest context, Cecilia Malmstrom a arătat că aşteaptă solidaritate în practică şi din partea celorlalte state europene.
"Toată Uniunea Europeană susţine decizia privind zona de interdicţie aeriană din Libia şi speră să plece colonelul Gaddafi dar între timp vor fi refugiaţi iar aceşti oameni au nevoie de ajutor şi sper că statele membre vor răspunde apelulul nostru. Totodată, sper că vor găsi o soluţie privind programul european de relocare a refugiaţilor. Este un pic dificil pentru mine să le explic refugiaţilor din Libia şi Tunisia “ne pare rău, nu vă putem ajuta pentru că nu ne-am pus de acord cine să pună în aplicare aceste măsuri”.
În acest timp, Uniunea Europeană se vede nevoită să rezolve rapid şi problema imigranţilor sosiţi în Italia. În Lampedusa ajung zilnic aproape 200 de persoane care părăsesc Africa de Nord din cauza revoltelor izbucnite în zonă. Imigranţii iau apoi trenul spre Ventimiglia de unde speră să se poate îndrepta spre Franţa – acolo unde mulţi dintre ei au rude sau prieteni. Potrivit presei din peninsulă, Franţa şi-a intensificat însă în ultima perio