Scandalul apei „infestate", descoperite prin alerta rapidă declanşată la cererea Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov, bagă spaima în consumatori, pentru că, în continuare, numele produselor rămân necunoscute.
Consumatorii joacă o ruletă rusească la alegerea apei de pe rafturile magazinelor, pentru că autorităţile refuză, sub acoperirea legii, să facă publice numele societăţilor ale căror loturi au avut probleme la analizele de laborator. „Interesul nostru este cel de a proteja populaţia. Tocmai de aceea, în momentul în care a existat suspiciunea, s-a declanşat alerta rapidă, iar toată apa cu probleme a fost retrasă de la comercializare. Legea nu ne permite însă să facem publice denumirile comerciale ale produselor verificate. Controalele, de la Braşov, din aceste săptămâni de dinaintea sărbătorilor pascale, vizează din nou apa minerală, de fapt, toate tipurile de băuturile alcoolice şi non-alcoolice, precum şi carnea, produsele din carne, ouă şi derivatele acestora", a declarat Dorin Enache, şeful DSV Braşov.
Protejaţi de lege, unii reprezentanţi ai firmelor ale căror loturi au înregistrat depăşiri ale valorilor normale la analizele de laborator contestă rezultatele specialiştilor şi întocmesc propriile rapoarte.
CITEŞTE AICI CE S-A ÎNTÂMPLAT LA PRAHOVA
De exemplu, patronul unei firmei din Prahova, suspectat că a îmbuteliat apă infestată a declarat că întreaga poveste este o lovitură a concurenţei. „S-au făcut probe de laborator pe care le-am trimis la Laboratorul de Cercetare Alimentară din Bucureşti, singurul acreditat din ţară. Rezultatele au ieşit foarte bune. Am solicitat la DSV Braşov proba martor, dar nu o mai aveau, pentru că au luat o singură sticlă, iar analiza apei se făcuse într-un laborator neacreditat", ne-a spus Ion Călinescu, managerul SC Sorelis Oill Import Export SRL, din Vălenii de Munte.
Şeful DSV Braşov, Dorin E