Armata japoneză şi cea americană au trimis vineri, 1 aprilie, mii de soldaţi pe teren, pentru a căuta corpurile victimelor cutremurului şi tsunamiului din 11 martie, potrivit AFP. Şansele să fie găsiţi supravieţuitori sunt aproape nule. În acest timp, premierul Naoto Kan declară că situaţia de la centrala Fukushima nu este încă stabilă.
La trei săptămâni de la seismul masiv de nouă grade şi valurile tsunami înalte de zece metri, care au devastate nord-estul Japoniei, aproximativ 16 mii de persoane sunt în continuare date dispărute. În total, au murit 11.578 de oameni, potrivit ultimului bilanţ oficial.
Speranţele privind găsirea unor supravieţuitori sunt în continuare aproape nule. Mii de soldaţi japonezi şi americani au lansat vineri o vastă campanie de căutare a victimelor. În total, 120 de avioane şi elicoptere şi 65 de nave sunt implicate în operaţiune.
"Ne vom concentra pe coastă, pe gurile fluviilor şi pe zonele acoperite în continuare de apa mării", explică un responsabil al forţelor militare japoneze.
Circa 17 mii de soldaţi japonezi şi şapte mii de americani participă la acţiunea de căutare, potrivit cotidianului Yomiuri.
Operaţiunea nu vizează însă şi vecinătatea centralei nucleare de la Fukushima, mai exact un perimetru de 30 de kilometri în jurul unităţii, unde nivelul radiaţiilor este considerat foarte periculos.
Circa o mie de cadavre zac în zona centralei, fără să fi fost înmormântate, iar autorităţile nu le pot recupera deocamdată, pentru că trupurile "au fost expuse unor niveluri mari de radiaţii", potrivit Poliţiei.
Premierul Japoniei, Naoto Kan dă asigurări că japonezii nu riscă să fie expuşi unui nivel ridicat de radiaţii, dacă urmează recomandările autorităţilor.
"Le cerem oamenilor să respecte recomandările noastre, iar dacă vor face aşa, nu vor exista consecinţe asupra sănătăţii", declară şe