Imobilul de patrimoniu din localitatea Ştefan cel Mare are şanse foarte mici să fie reabilitat. La curăţenia de primăvară au fost adunate trei remorci de gunoaie dintre zidurile sale.
Hanul Şerbeşti, situat în centrul localităţii Ştefan cel Mare, este unul dintre cele mai degradate monumente istorice din judeţ. Din clădirea care datează din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, au rămas resturi de ziduri de piatră, între care s-au adunat gunoaie sau au fost făcute depozite de lemne.
„Ofiţerii de la Compartimentul pentru Protejarea Patrimoniului s-au deplasat la Hanul Şerbeşti anul trecut, prin luna mai, când monumentul se prezenta într-o stare bună de conservare, dar era năpădit de multe buruieni. S-a luat legătura cu proprietarul, care a făcut curăţenie“, a precizat Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ.
Proprietarul hanului este chiar primarul comunei Ştefan cel Mare, Sorin Ouatu. „Hanul este cumpărat de actualul primar, în urmă cu cinci ani, pe vremea în care nu era încă primar. Şi-a exprimat intenţia de a-l reabilita în trei ani, prin accesarea unor finanţări. Primăria a stabilit în contractul de vânzare câteva clauze de protejare a monumentului istoric, inclusiv obligativitatea de a nu i se schimba destinaţia iniţială“, a declarat viceprimarul comunei, Dinu Hârţan.
Ieri, doi tineri, dintre care unul cu o sticlă de bere în mână, se aflau în incinta hanului. Mai multe cabluri, obiecte metalice şi lemne erau sprijinite de pereţi.
Şanse zero de reabilitare
„Am finalizat curăţenia de primăvară şi am cărat trei remorci de gunoi. Am luat şi cablurile care stăteau sprijinite de ziduri. Erau de la o firmă de telefonie“, a spus Sorin Ouatu. Primarul spera să obţină o finanţare nerambursabilă pentru reabilitarea hanului, dar şansele sunt mici. „Am făcut ma