Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şi anul trecut a avut vânzări de peste 310 mil. euro.
Acţiunile Oltchim Râmicu Vâlcea (OLT), cea mai importantă unitate petrochimică din România, au fost luate cu asalt de investitorii de la Bursă, care au urcat preţul din piaţă al acestor titluri cu circa 70% numai în ultima lună şi jumătate.
Dacă la jumătatea lunii februarie o acţiune Oltchim se tranzacţiona pe piaţă cu 0,2 lei, ieri cotaţia a ajuns la 0,338 lei şi s-au făcut în piaţă transferuri în valoare de 43.000 de euro.
Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şi anul trecut a avut vânzări de peste 1,3 mld. lei (310 mil. euro). Aerostar Bacău (ARS), care are o capitalizare asemănătoare, a avut în 2010 vânzări de 158 mil. lei (37 mil. euro).
"Cred că piaţa se aşteaptă să aibă loc o schimbare semnificativă la Oltchim în următoarele trimestre, ori privatizarea, ori majorarea capitalului, pentru că nu poate funcţiona la infinit în condiţiile actuale cu pierderi masive din exploatare şi din activitatea financiară. Noul acord încheiat de România cu FMI pune accent pe rezolvarea problemelor de la companiile de stat cu pierderi printre care se află şi Oltchim", spune Andrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.
Creşterile au fost alimentate pe Bursă de speculaţiile privind începerea procesului de privatizare a companiei de către stat, care este strâns cu uşa de către FMI să stopeze pierderile masive înregistrate de unele companii, printre care se află şi Oltchim.
Oltchim a înregistrat în fiecare din ultimii trei ani pierderi de peste 200 mil. lei (50 mil. euro) după ce austriecii de la Petrom au decis la finele anului 2008 să închidă Arpechim, care reprezenta singura sursă de materie primă a combinatului din Vâlcea, fapt pentru care ulterior compania şi-a redus cu peste 65% prod