Societatea de Concerte Bistriţa organizează în colaborare cu Institutul Goethe o manifestare dedicată uneia dintre figurile marcante ale gândirii socio-politice contemporane: Hannah Arendt.
Timp de aproape trei ore începând de la 18,30 publicul va avea parte de de vernisarea unei expoziţii, de o conferinţă şi de proiecţia unui film, toate dedicate vieţii şi operei scriitoarei.
Expoziţia este explicată de conferenţiarul Alexander Baumgarten şi cuprinde numeroase fotografii, scrisori şi ediţii princeps ale vieţii lui Hannah Arendt. Vernisajul va fi urmat de o conferinţă, susţinută de universitarul Mihai Maci referitoare la influenţa operelor Hannei Arendt asupra politicii de astăzi, iar în încheierea zilei organizatorii prezintă filmul documentar „Un specialist", care are ca temă procesul de la Ierusalim al criminalului nazist Adolf Eichmann, descris foarte sugestiv de Arendt. Notele scriitoarei pe marginea procesului a constituit de altfel o sursă de inspiraţie pentru regizorul filmului, Eyan Sival.
O viaţă pe muchie de cuţit
Născută în Germania la începutul secolului trecut într-o familie de evrei, scriitoarea şi-a luat doctoratul în filosofie în 1929 la celebra Universitate Heildelberg, unde a studiat cu Heidegger, cu care a avut şi o relaţie sentimentală. În 1933 a fost arestată şi interogată de Gestapo, după care a reuşit să fugă clandestin în Franţa, iar în 1941 s-a numărat printre cei 2500 de intelectuali evrei salvaţi de americanul Varian Fry, care a reuşit să-i ducă în Statele Unite.