Publicatia National Journal stabileste cinci avantaje si cinci dezavantaje ale inarmarii rebelilor libieni. Unii jurnalisti americani sunt de parere ca inarmarea rebelilor: ar putea ajuta la echilibrarea situatiei din Libia, ar "incomoda" gruparea al-Qaeda si ar ajuta la stabilizarea regiunii. Mai mult, masura ar fi in conformitate cu Rezolutia 1973, care "autorizeaza toate masurile necesare" si nu ar trebui sa fie efectuata in exclusivitate de catre guvernul Statelor Unite. Criticii unei posibile inarmari a rebelilor libieni sustin ca nu se cunoaste exact cine sunt acestia, ca armele destinate rebelilor ar putea cadea in maini gresite, iar operatiunea ar costa prea mult, ar fi ilegala si nenecesara.
Argumente impotriva inarmarii rebelilor:
1. Nu se stie exact cine sunt acesti rebeli. Poate cel mai puternic argument impotriva inarmarii rebelilor este ca nu e clar cine sunt acestia. Liderii opozitiei au format un consiliu de conducere interimara la Benghazi. Insa nu este clar cat de mult control exercita asupra diferitelor factiuni rebele sau daca acest consiliu are puterea sa devina o forta legitima de conducere, a declarat Richard Downie, director adjunct al Centrului pentru Studii Strategice si Internatonale din Statele Unite ale Americii. Downie a remarcat faptul ca guvernul SUA a inarmat gruparea Mujahedeen in Afganistan in anii '80, iar masura a avut drept consecinta aparitia miscarii al-Qaeda.
2. S-ar putea sa nu fie nevoie de aceasta masura. In conditiile in care zona de interdictie aeriana este pusa pe deplin in aplicare, rebelii ar avea posibilitatea sa prevaleze impotriva fortelor pro-Gaddafi pe cont propriu. De asemenea, tot mai multi membri ai fortelor pro-Gaddafi dezerteaza, luandu-si armele cu ei, fapt ce ar putea inclina balanta in favoarea rebelilor.
3. Este posibil ca inarmarea rebelilor sa nu fie o masura