Guvernul pregăteşte un act normativ care să răstoarne deciziile instanţelor de majorare a lefurilor pentru profesori. Daniel Funeriu respinge termenul de „plafonare“ a veniturilor dascălilor şi spune că noua reglementare ar fi necesară pentru că sentinţele judecătoreşti ce majorează veniturile numai pentru unii dintre membrii corpului profesoral ar fi creat „inechitate în sistem“.
Într-un interviu pentru „Adevărul", Funeriu afirmă că noua lege se va referi exclusiv la salariile cadrelor didactice din acest an, astfel încât „pentru muncă egală, toate cadrele didactice să primească acelaşi salariu" şi îşi exprimă regretul că „România nu-şi poate permite mai mult". Ministrul acuză pe de altă parte „dublul limbaj" al liderilor sindicali, care ar fi fost de acord cu principiul echităţii la întîlnirea avută cu Funeriu, pentru a protesta apoi vehement în faţa publicului. Singura veste bună pe care ministrul Educaţiei o are pentru dascăli în acest an ar fi că, până la finele lui 2011, profesorii ar trebui să recupereze tot ce au pierdut din salarii la tăierile de venituri ale bugetarilor de anul trecut.
Citiţi şi:
Boc plafonează salariile dascălilor
Emil Boc despre decizia de plafonare a salariilor profesorilor: "Sunt profesori care au salariul majorat cu 50% în 2008 şi cu 15% în 2010"
Domnule ministru, cum aţi ajuns la concluzia că mai e nevoie de-o lege privind salarizarea profesorilor?
Daniel Funeriu: De vină sunt sentinţele judecătoreşti care au fost date în mai multe judeţe ale ţării şi care au creat inechitate în sistem. Ceea ce înseamnă că va trebui să reintroducem această echitate, pentru ca, pentru muncă egală, toate cadrele didactice să primească acelaşi salariu. Mecanismul este un act normativ exclusiv pentru anul 2011, care să stabilească pentru fiecare funcţie didactică un anumit salariu. Pentru marea majoritate a cadrelo