Astăzi are loc la Cluj-Napoca un gest pe care îl consider benefic şi care poate fi - să dea bunul Dumnezeu - începutul unei convieţuiri normale a romanilor cu maghiarii. Mai ales că în ultimul timp spiritele au fost agitate de gestul inconştient şi teribilist al lui Csibi Barna.
Care n-a găsit altceva de făcut de Ziua Maghiarimii decât să spânzure o păpuşă care-l închipuia pe Avram Iancu! Astăzi, la Cluj-Napoca e redezvelită statuia lui Matei Corvin. E vorba, practic, de grupul statuar al sculptorului Janos Fadrusz inaugurat în anul 1902 în piaţa centrală a oraşului.
Merită remarcat că proiectul lui Janos Fadrusz a obţinut Medalia de Aur a Expoziţiei Mondiale de la Paris din anul 1900. Ceremoniile organizate cu ocazia dezvelirii grupului statuar, la 12 octombrie 1902, au fost fastuoase. Guvernul Ungariei a fost prezent in-corpore. Familia imperială a fost reprezentată de tânărul arhiduce Joseph August, fiul arhiducelui Iosif, în numele împăratului-rege Francisc Iosif I.
La ceremoniile de azi, şi-au anunţat prezenţa - din partea română - premierul Emil Boc, vicepremierul Marko Bela, ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, şi secretarul de stat Vasile Timiş. Evident, nu putea lipsi Tokes Laszlo! Prezenţa premierului român, care ar trebui să ţină şi un discurs, era ieri încă discutabilă, pentru că acesta a invocat imparitatea reprezentării de stat, Ungaria fiind reprezentată doar la nivel de vicepremier.
Statuia Matei Corvin este văzută drept un simbol exclusiv maghiar. De altfel, fiul lui Iancu de Huneadoara este considerat drept unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei (1458-1490) şi domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aşa că este normal ca, pe undeva, maghiarii din Transilvania, dar şi din întreaga lume să şi-l asume d