Aproape toată lumea se fereşte de ele şi spune că îngraşă. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu susţine însă că făinoasele, consumate cu moderaţie, sunt benefice pentru sănătate. Specialistul vi le recomandă pe cele integrale şi vă spune ce calităţi au şi cât e bine să consumaţi. Aproape toată lumea se fereşte de ele şi spune că îngraşă. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu susţine însă că făinoasele, consumate cu moderaţie, sunt benefice pentru sănătate. Specialistul vi le recomandă pe cele integrale şi vă spune ce calităţi au şi cât e bine să consumaţi.
Pâinea
Beneficii - Pâinea nu trebuie exclusă din dieta zilnică, pentru că lipsa ei poate determina afecţiuni precum: ateroscleroză, obezitate, diabet, hipertensiune arterială sau osteoporoză.
Care e bună - Cea mai indicată e pâinea din făină integrală, care conţine de opt ori mai multe minerale, de zece ori mai multe vitamine şi de trei ori mai multe fibre decât cea albă. Trebuie aleasă cea care are în compoziţie cel mai mare procent de secară, deoarece conţine un amestec echilibrat de proteine, grăsimi, fibre şi antioxidanţi (de regulă, pâinea conţine 82% făină de grâu şi restul secară şi alte cereale). Pâinea e bine să aibă un termen de garanţie cât mai redus şi să conţină cât mai puţini conservanţi, iar ca aspect, trebuie să fie cât mai densă. Inserţiile (seminţele, făina de porumb sau cartofii) nu îi diminuează calităţile nutritive.
Cât mâncăm - E bine s-o consumăm moderat. Sunt suficiente 100 g de pâine/zi, pentru că furnizează corpului toţi nutrienţii de bază necesari.
Orezul
Beneficii - Orezul, mai ales cel brun, poate fi considerat un aliment-medicament, pentru că, potrivit specialiştilor, previne afecţiunile cardiace şi renale, diabetul, obezitatea, osteoporoza şi bolile de stomac. În plus, ajută la detoxifierea organismului şi reduce stresul, totul datorită magneziului, potasiului,