Autorităţile judeţene sunt pregătite, cel puţin pe hârtie, pentru orice tip de catastrofă. În Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor Judeţului sunt cuprinse, pe lângă, evenimente neprevăzute de genul inundaţiilor, incendiilor, furtunilor, şi scenarii precum luarea de ostatici, atentate cu bombă, accidente nucleare şi radiologice sau căderi de meteoriţi.
Judeţul Cluj, cum de altfel şi celelalte din ţară, trebuie să fie pregătit pentru orice fel catastrofă, de la cutremure, inundaţii, incendii, epidemii şi până la căderi de meteoriţi. Toate măsurile care trebuie luate sunt cuprinse în „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor“, de circa două sute de pagini. El este realizat de instituţiile şi inspectoratele judeţene, precum cele de poliţie, jandarmi, sănătate, pompieri, pirotehnişti şi forţe speciale. „Adevărul de Seară“ Cluj-Napoca a selectat scenariile de groază incluse în document, pentru care autorităţile sunt pregătite cel puţin teoretic şi a căror probabilitate de a avea loc este mică, însă nu imposibilă: accidentele nucleare şi radiologice, căderile de meteoriţi, luările de ostatici şi atentatele teroriste, precum şi epidemiile grave.
Pregătiţi pentru orice
Puţini s-ar gândi că în Cuj-Napoca ar putea cădea un meteorit, indiferent de dimensiunea lui, ori că ar putea avea loc un accident nuclear sau radiologic. Toate acestea sunt, însă, posibile şi au fost create de câţiva ani măsurile care se impun şi modul în care autorităţile acţionează.
Astfel, s-a realizat o listă a operatorilor sursă de risc nuclear sau radiologic. Această listă cuprinde,la capitolul intalaţii nucleare, Laboratorul de Medicină Nucleară din Cluj care deţine patru astfel de instalaţii. La capitolul Surse de radiaţii (deschise), sunt menţionate Spitalul Clinic de Urgenţă, Institutul Oncologic, un Laboratorul de Control Nedistructiv al Grupului 4 Instalaţii ş