Poziţia geostrategică a României la poarta de intrare a hidrocarburilor din Est în Europa a atras pe piaţa locală companii din zona caspică, interesate de a fi cât mai aproape de consumatorii vestici şi de a cuceri poziţii strategice pe această rută.
După ce compania kazahă KazMunaiGaz şi-a adjudecat rafinăria Petromidia de la Marea Neagră şi cele 450 de benzinării din România ale grupului Rompetrol, un alt gigant caspic, SOCAR - societatea naţională de petrol şi gaze din Azerbaidjan -, anunţă strategia de dezvoltare în ţara noastră.
Citiţi şi SOCAR intră în Europa printr-o firmă din Botoşani.
SOCAR intenţionează să deschidă circa 300 de benzinării în România în următorii trei ani, a declarat ieri preşedintele companiei, Rovnag Abudllayev, citat de agenţia de ştiri azeră Trend Capital.
Acest lucru va însemna ca SOCAR să deţină aproximativ acelaşi număr de staţii ca şi Lukoil România, care operează 302 benzinării şi are o cotă de 15% din piaţă petrolieră de retail din România.
Principalii jucători de pe acest segment sunt Petrom, cu 550 de staţii de distribuţie în România, şi Rompetrol, cu 450 de benzinării. Urmează Lukoil România - 302 benzinării, OMV România cu 157 în prezent, potrivit propriului website, Mol România - 126 de staţii şi Eni România (fosta Agip), cu o reţea de 37 de benzinării. Restul de până la circa 2.000 de staţii, câte sunt în total în România, aparţin benzinarilor independenţi de marile lanţuri de profil.
Azerii au vrut şi Arpechim
SOCAR şi-a deschis un birou în România încă din 2007 şi de atunci prospectează piaţa. În decembrie 2009, oficialii din România ai companiei declarau, pentru „Adevărul", că se gândesc să preia rafinăria Arpechim, pe care Petrom tocmai o scosese la vânzare. Între timp, Petrom a închis definitiv rafinăria, argumentând că nu a găsit un cumpărător potrivit.
Pentru azeri,