Ion Bobaru (61 de ani), un spiţer din Brăila prepară medicamente cu o maşină marca Eureka, ce datează de la Primul Război Mondial. Proprietar al celei mai vechi farmacii din oraşul dunărean, acesta prepară pastile după un manual redactat de Vodă Cuza.
Ion Bobaru are toate ediţiile Farmacopeei Române, (n.r. manual ce conţine descrieri şi indicaţii pentru cele mai importante substanţe farmaceutice) de la 1862 încoace. A fabricat, de mână, sute de pilule. Pentru cea mai valoroasă farmacopee, cea scrisă de Vodă Cuza, a plătit cât pentru o maşină la mâna a doua.
Este farmacist de 35 de ani şi a reuşit să reînvie tradiţia vechilor farmacii ale oraşului de la Dunăre. A lansat, la Brăila, ideea primei „farmacii de familie" din România. Din proprie iniţiativă, Ion Bobaru a salvat clădirea în care se află Farmacia Faltis (monument istoric), mobilierul, recipienţii şi instrumentarul vechi de un secol. Dar, mai presus de orice, păstrează în perfectă stare de funcţionare „maşina de pastilat Eureka", veche de mai bine de o sută de ani.
„Maşina a fost cumpărată de către farmacistul Ion Faltis înainte de Primul Război Mondial, de la colegul şi prietenul său Al. Iteanu. Ceh de origine, Faltis a înfiinţat a şasea farmacie de la Brăila, în anul 1897, după ce a câştigat un concurs şi a învins 32 de contracandidaţi. Înfiinţată prin Decret Regal, aceasta se numea "Farmacia Dr. Davilla". Ion Faltis a fost bun prieten cu scriitorul Alexandru Vlahuţă. Mergeau împreună în călătorii, iar scriitorul a vizitat şi farmacia, şi Brăila", spune farmacistul Ion Bobaru.
Despre Faltis se ştie că şi-a dotat farmacia cu aparatură modernă pentru vremea aceea, iar maşina „Eureka", fabricată în SUA - potrivit siglei păstrate până azi - reprezintă o minune a tehnicii. Maşina de preparat pastile funcţionează de dinainte de Primul Război şi până astăzi, fără a avea nevoi