Peste 2-3 ani, Casa Națională de Asigurări va da faliment, iar Sănătatea se va prăbuși, acesta ar fi cel mai sumbru scenariu care ar afecta pacienții și întregul sistem medical, dacă farmaciile vor continua să elibereze rețete compensate haotic, a declarat Lucian Duță, Președintele Casei Naționale de Asigurări, într-o intervenție la Realitatea TV. Sursa: VLAD STĂNESCU
Această ipoteză a mai fost vehiculată în urmă cu câteva luni, atunci când Casa a luat serios în calcul introducerea unui plafon la farmacii.
Deși măsura a fost contestată de farmaciști, oficialii Casei spun că este singura soluție pentru a ține în frâu și a stinge datoria de 700 de milioane de euro câtre producători, distribuitori și farmaciști care există în acest moment.
În plus, România este singurul stat în care nu există niciun mecanism de control asupra consumului de medicamente.
„România este singura țară în care consumăm medicamente cum vrem și de care vrem, în sensul că medicii pot prescrie orice medicamente vor, chiar și pe cele mai scumpe, chiar dacă există alternative mai ieftine, pentru că noi le compensăm oricum. Normal că acest mecanism convine de minune pieței farma, care a făcut profit pe spatele statului și al pacientului. Nu poți să-ți imaginezi o structură de business în care să consumi mai mult decât produci”, a mai declarat președintele CNAS.
Datoria de 2,8 miliarde de lei crește de la lună la lună
Acesta a adăugat că a existat un plafon până în anul 2008, care „a fost scos de ministrul Nicolaescu, cu șase luni înainte de campania electorală și care a îngenuncheat sistemul farma. De atunci datează datoria de 2,8 miliarde de lei, adică 700 de milioane de euro, garantată de stat și pe care ne străduim să o stingem și să n-o lăsăm să crească de la lună la lună”.
Președintele CNAS este însă contrazis de farmaciști: „Medicii pot prescrie orice medicame