România ar putea să iasă deja din recesiune, a declarat într-un interviu pentru romanialibera.ro Andreea Paul (Vass) , consilier de stat al premierului Emil Boc. Ea atrage însă atenţia asupra capcanei optimismului excesiv de intrare într-o perioada de creştere economică lentă. Consiliera premierului consideră că România a trecut la un model economic bazat pe investiţii, pe producţie, pe export şi pe absorbţie a fondurilor europene.
Reprezentatul FMI Jeffrey Franks a declarat recent că România va ieşi din recesiune la finele lunii martie. Care este varianta guvernului în ce priveşte ieşirea din recesiune a României?
Din punct de vedere formal şi oficial, ieşirea unei economii din recesiune presupune două trimestre consecutive de creştere economică pozitivă. Suntem optimişti că într-adevăr la sfârşitul lunii martie am putut declara oficial că România a ieşit din recesiune. Însă nu pic uşor în capcana optimismului excesiv, pentru că viteza este extrem de lentă de reluare a creşterii economice, vorbim de 0,1-0,2 procente de creştere economică trimestrială. Aşadar România trebuie în mod obligatoriu să evite capcana intrării într-o perioada de creştere economică lentă. Strategia noastră este de a intra într-o perioadă de creştere economică dinamică şi ridicată pentru a recupera decalajele mari de standard de viaţă faţă de Europa. După doi ani de reforme radicale în domeniile cheie - piaţa muncii, salarii, pensii, administraţie publică şi capacitate administrativă, educaţie, sănătate, simplificări fiscale, informatizare -, de ajustări bugetare severe, intrăm într-o perioadă de expansiune economică care nu poate fi temeinică fără productivitate şi competitivitate.
Cum am putea sa creştem nivelul competitivităţii?
Din acest punct de vedere lucrurile stau destul de clar. Marea bătălie pe care a avut-o de dus acest guvern şi pe care a câşti