Aproape 35.000 de timișeni figurează în evidența medicilor cu diabet zaharat, din care mai bine de 90% ajung dependenți de insulină. Stilul de viață, alimentația și stresul sunt principalii factori care - avertizează medicii - duc la zeci de noi cazuri, pe zi.
Constantin Josu are 66 de ani și trăiește de mai bine de un deceniu sub influența bolii care, spune el, a devenit un mod de viață. Bărbatul se trezește în fiecare dimineață la ora 6, își ia glicemia și își face singur injecția cu insulină. Apoi își ia pastilele, bea ceaiuri speciale și merge kilometri pe jos, pentru exercițiu fizic.
Cel greu e de sărbători
„E o boală care nu are scăpare, dacă nu o controlezi, te răpune. Cel mai groaznic e de sărbători, când nu mă pot abține și exagerez cu mâncatul. Atunci, ajung tot timpul în spital. E ca și un serviciu, îl neglijezi, rămâi fără... fără viață", povestește Constantin. „Mi-am descoperit boala acum zece ani. De atunci, a devenit din ce în ce mai greu. Îmi iau glicemia de trei ori pe zi și am un caiet, în care îmi notez toate valorile. Le recomand tuturor să facă asta", povestește Ilie.
Corina Hogea este medic diabetolog și nutriționist și vorbește despre ce înseamnă diabetul secolului 21:
„Diabetul este o afecțiune metabolică, caracterizată prin hiperglicemie. Sunt două stadii, de tip unu și de tip doi. Acesta din urmă este caracterizată prin reducerea secreției de insulină și hiperglicemia. Diabetul zaharat apare în proporție de 90% la persoanele obeze. De obicei, boala apare după 45-50 de ani, dar, mai nou, sunt foarte mulți care descoperă boala sub 40 de ani. Suntem trei medici la Centrul de Diabet din Timiș și fiecare ar trebui să vadă 28 de pacienți pe zi. În unele zile, ajungem să consultăm și 40 de cazuri pe zi.
Tratamentul, un mod de viață
Primul lucru pe care îl facem este modificarea stilului d