Furturi... turistice
Unii turişti se mulţumesc să sustragă săpunurile din hoteluri, pentru a le păstra drept suveniruri din oraşele vizitate, fie de plăcere, fie în interes de serviciu. Potrivit ilsussidiario.net, există însă vizitatori care se depăşesc pe ei înşişi şi îşi însuşesc articole de mobilier, lenjerie, un şemineu sau un pian. Venere.com, site specializat în rezervările on-line, a dat publicităţii un clasament al celor mai inedite obiecte „şterpelite“ din hoteluri. Se începe cu obiecte în valoare de 60 de cenţi, cum ar fi becurile sau suporturile pentru becuri, pentru a se ajunge mai apoi la obiecte mult mai voluminoase, cum ar fi piese de mobilier sau cel puţin părţi din acestea, de la compartimentul pentru pantofi şi până la uşa de la dulap. Un alt hoţ, probabil meloman, s-a deghizat în muncitor pentru a fura un pian cu coadă din holul unui hotel. O altă poveste inedită are drept protagonişti un cuplu de răufăcători, care la prima vedere păreau oameni de încredere. Aceştia au cerut o cameră în apropierea parcării. Spre surprinderea personalului din hotel, a doua zi dimineaţă camera era complet goală, din ea dispărând toate piesele de mobilier, patul, şifonierul, masa, plus oglinda de la baie.
Cu şemineul în spinare
Printre obiectele populare în rândul infractorilor se numără şi aparatele electro-casnice. Un răufăcător de duzină obişnuit s-ar limita la a „şterpeli“ telefoanele, însă un hoţ în adevăratul sens al cuvântului nu pleacă din hotel fără a lua cu el un aparat de aer condiţionat de 130 de kilograme sau un televizor cu tot cu transformator şi cablu de alimentare. Alţi hoţi şi mai întreprinzători au plecat acasă cu un copiator xerox aflat în holul hotelului.
Ceea ce contează însă pentru un hoţ profesionist nu este utilitatea furtului în sine, care îi interesează doar pe amatori şi pe „mercenari“, ci mai ales sa