Economistul Daniel Dăianu, fost mininstru de Finanţe, a declarat pentru NewsIn că România ar putea înregistra o scădere economică în acest an, precum cea din scenariul de stres al FMI, în condiţiile unor şocuri care depind mai degrabă de contextul internaţional, anunţă NewsIn.
FMI ia în calcul în raportul de ţară o scădere a PIB de 0,5% în acest an, într-un scenariu de stres, care ar presupune o reducere a fluxurilor de capital şi a exporturilor nete, ceea ce ar genera o rată de creştere mai mică. Toate aceste condiţii cumulate ar duce la un deficit de finanţare a balanţei de plăţi.
"Contextul internaţional, şocurile externe ar face ca economia românească să alunece din nou în zona negativă. Pentru a interpreta riscul unui asemenea scenariu, trebuie să ne gândim care va fi scenariul economiei româneşti: consumul în continuare va fi redus, nu vom avea o dinamică a consumului care să antreneze economia şi este firesc. Consumul va rămâne reprimat. Poate în ultima parte a anului să se întâmple ceva, însă nu prea are din ce", a menţionat Dăianu.
Fostul ministru al Finanţelor susţine că în perioade de incertitudini este firesc să se lucreze cu scenarii.
"Economia, ca organism viu, ţine foarte mult de încredere: încrederea consumatorilor de a cumpăra şi încrederea oamenilor de afaceri de a face investiţii. De fiecare dată, săptămânal, sunt luaţi în calcul indicatori privind încrederea. Aceştia sunt monitorizaţi în economiile mari, dar şi încrederea oamenilor de afaceri, a firmelor mari. Suntem într-o perioadă încă de mare incertitudine, de aceea este firesc să se lucreze cu scenarii", a spus Daianu.
Raportul FMI ia în calcul două senarii privind evoluţia economiei româneşti: un scenariu de bază şi unul de stres. În scenariul de bază, economia României ar urma să crească cu 1,5% în 2011.
Economistul Daniel Dăianu susţine că se poate trece f